Mocno czekoladowe ciasteczka. W pewnym sensie nawet wytrawne :) W smaku prawie jak czekolada z 70% zawartością kakao, z delikatną nutką kawy. Dla mnie idealne. Przepis znaleziony tutaj.
- 100 masła
- 150 g cukru
- 1 małe jajko
- 200 g maki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- gruby cukier do obtoczenia
W misie robota kuchennego wymieszać cukier z masłem. Gdy się połączą dodać jajko i znowu dobrze wymieszać. Dodać suche składniki i miksować od momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Ciasto przełożyć na blat i uformować na kształt wałka o średnicy 5 cm. Obtoczyć w cukrze, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyjąc z folii i kroić na plasterki o grubości 5 mm. Piec 10 minut, odstawić do ostygnięcia.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz