Energetyzująca zupa w soczystym kolorze. Pyszna i aromatyczna... i do tego taka prosta do zrobienia.
- 1/2 małej dyni*
- 1 korzeń pietruszki
- 5 cm kawałek pora
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1/4 łyżeczki garam masali
- 1/4 łyżeczki mielonego liścia laurowego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego chilli w płatkach
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Dynię dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Gdy będzie miękka oddzielamy od skóry i miksujemy blenderem na puree.
Por i pietruszkę kroimy na małe kawałki. Roztapiamy w garnku masło, dorzucamy por i pietruszkę i smażymy przez 3-4 minuty. Zalewamy wodą i dodajemy drugą połowę dyni obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy (imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce), przykrywamy i gotujemy kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy puree z dyni, podgrzewamy 5 minut i miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami.
smacznego
* jeśli kupicie dużą dynię od razu zróbcie z niej puree na zapas, podgrzane wystarczy przełożyć do słoiczków i pasteryzować 20 minut, potem przyda się np do ciasta, dyniowego latte lub kolejnej zupy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz