Inspiracją dla tarty był przepis u niezawodnej Dorotuś :) Niestety jak to czasem bywa, brak jednego ze składników (dokładnie migdałów) wymusił pewne modyfikację. Na szczęście ciasto się udało i było bardzo pyszne.
- ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła zimnego
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- nadzienie:
- słik dżemu malinowego dobrej jakości
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżki amaretto
Składniki ciasta wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż staną się jednolitą masą (gdy nie będą chciały się połączyć dodajemy 1 łyżkę zimnej wody). Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i smarujemy dżemem. Zalewamy masą orzechową: orzechy, cukier i jajka miksujemy w robocie kuchennym, gdy otrzymamy pastę dodajemy roztopione masło i amaretto. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut ponownie do 180 stopni. Gotowe ciasto powinno być złociste i lekko wyrośnięte.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz