Szybka i prosta tarta z truskawkami. W dodatku bez pieczenia. Pomysł znaleziony tutaj.
150 g ciasteczek typu markizy
100 g herbatników
70 g roztopionego masła
300g truskawek
2 łyżki żelatyny
200g śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru
Ciasteczka i masło rozdrabniamy w robocie kuchennym i wykładamy nimi formę na tartę (dokładnie spód i brzegi). Wkładamy do zamrażarki. Truskawki miksujemy z cukrem na gładką masę. Żelatynę mieszamy z 50 ml wody. Połowę truskawek zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i dobrze mieszamy. Dodajemy resztę truskawek i odstawiamy do momentu, aż uzyskają temperaturę pokojową. Ubijamy śmietanę i powoli mieszamy z truskawkami. Masę wyl;ewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz