wtorek, 25 czerwca 2013

Nowozelandzkie ciasteczka ANZAC

Nowozelandzkie ciastka z miodu, kokosu i płatków owsianych, które zmieniłam na żytnie. Pyszne i pożywne. Ze szklanką mleka i miseczką owoców stworzą pyszne śniadanie lub podwieczorek. Pomysł znaleziony na tej stronie.


100 g masła
2 łyżeczki sody oczyszczonej
45 ml wrzącej wody
80 g miodu
100 g masła
160 g cukru
140 g płatków żytnich
90 g wiórków kokosowych
200 g mąki pszennej


Sodę mieszamy z wodą. Roztopione masło mieszamy z miodem i sodą. Suche składniki mieszamy dokładnie i dodajemy do nich płynne. Wyrabiamy na kleistą masę. Formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, które rozkładamy na blasze w dość dużych odstępach. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C (do uzyskania złotego koloru). Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, ale z czasem twardnieją. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz