poniedziałek, 17 czerwca 2013

Magiczne ciasto

Ciasto, które pojawia się na blogach już od dłuższego czasu. "Magia" polega na tym, że wlewając do formy jedną, płynną masę, po upieczeniu otrzymujemy ciasto składające się z trzech warstw: spodu o smaku naleśnikowym, kremu i biszkopta. Warto spróbować :)


- 4 jajka, osobno białka i żółtka ( w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka wody
- 120 g cukru
- 125 g masła
- 115 g mąki
- 500 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego


Piekarnik rozgrzewamy do 160-170 st.C. Formę około 22 x 22 cm* wykładamy papierem do pieczenia.

Masło rozpusczamy i studzimy. Mleko podgrzewamy chwilę, do momentu gdy będzie letnie. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masło oraz łyżkę wody i  miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy do miski mąkę i znów miksujemy do połączenia składników. Powoli dolewamy mleko. Na końcu w 3-4 porcjach dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy szpatułką.
Ciasto pieczemy 60-70 minut. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.
smacznego

*Piekłam w większej formie, przez co warstwy są zdecydowanie za cienkie. Dlatego warto użyć blachy o wymiarach 22 x 22 cm

1 komentarz: