środa, 23 kwietnia 2014

Frittata z cukinią i serem pleśniowym

Frittata to omlet z dodatkiem warzyw zapiekany w piekarniku. Moja wersja z młodą cukinią i niebieskim serem pleśniowym powstała na podstawie jednego z przepisów Jamiego Olivera. Jeśli macie w domu patelnię, którą można włożyć do piekarnika, to zapraszam na szybki i lekki obiad, bądź późne śniadanie :)


1 młoda cukinia
1 cebula
3 jajka
50 g sera z niebieską pleśnią
kilka plasterków twardego sera dojrzewającego (np. Bursztyn)
łyżka masła
50 g bekonu wędzonego
sól
pieprz


Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i bekon. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy na patelnię. Smażymy wszystko około 5-10 minut. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem i zalewamy nimi zawartość patelni. Na górze kładziemy kawałki serów. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Frittata powinna być ścięta z zewnątrz i puszysta w środku.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz