Koktajl z kaszy jaglanej to zdrowy sposób na śniadanie lub przekąskę. Stał się ostatnio bardzo modny, między innymi dzięki stronie www.jadłonomia.com Dodatek kaszy sprawia, że koktajl jest gęsty i bardzo kremowy, przypominający w smaku koktajl na śmietanie. Poniżej moja wersja z dodatkiem jabłek i truskawek.
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 upieczone jabłka
- garść truskawek
- cukier/miód
1/2 szklanki kaszy gotujemy w szklance wody na małym ogniu, ciagle mieszając. Gdy wchłonie wodę wyłączamy ją i przykrywamy talerzykiem, zostawiając do ostygnięcia. Wszystkie składniki koktajlu miksujemy w blenderze na głądką masę. Słodzimy do smaku. Możemy wykorzystać także mleko sojowe lub ryżowe.
smacznego
na bank wypróbuję
OdpowiedzUsuń