czwartek, 11 kwietnia 2013

Ciasto czekoladowe z suszonymi śłiwkami


Ciasto, które ma w sobie moje ulubione śliwki. Jest miękkie i niesamowicie wilgotne. Bardzo szybko się przygotowuje i nie wymaga wiele pracy. Przepis znaleziony na tej stronie, poniżej wersja z moim zmianami.


120 g mąki
2 łyżki kako
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła w temperaturze pokojowej
1/3 szklanki cukru ucieranego z płatkami róży
1/3 szklanki białego cukru
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
150 suszonych śliwek



Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno po 1 jajku i miksujemy. Do masy wlewamy roztopioną czekoladę oraz mąke wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Sliwki kroimy na małe kawałki i mieszamy z płaską łyżką mąki, żeby nie opadły na dół ciasta. Dodajemy je do ciasta i mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy na keks lub jak u mnie, do małej tortownicy. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 185 stopni. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku nadal surowe. Jeśli tak, należy je piec jeszcze kilka minut.

smacznego

2 komentarze:

  1. takie wilgotne ciasta są najsmaczniejsze :) też bardzo lubię takie ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam śliwki za to, że jednocześnie są słodkie i kwaśne :) po prostu owoce idealne :)

    OdpowiedzUsuń